Антитіла IgE до казеїну
Код
Назва
Ціна
Термін
8046
Антитіла IgE до казеїну
260 грн.
2 дн.
Рекомендовані аналізи
Аналіз на антитіла IgE до казеїну входить до аллергопанелі, відноситься до аналізів на харчові моноалергени. Дослідження дозволяє виявити IgE-опосередковану сенсибілізацію до молочного білка казеїну.
Що потрібно знати про аналіз на IgE антитіла до казеїну
Казеїн – фосфопротеїд, складний білок, який у свіжому молоці міститься в зв'язаному вигляді, у формі казеїнату кальцію, а під дією кислот, бактерій, ферментів (у тому числі в травному тракті) вивільняється. Казеїн не є видоспецифічним білком, міститься в молоці різних тварин і в продуктах його переробки, особливо в сирах. У коров'ячому молоці близько 80% від загальної кількості білків припадає на частку казеїну. Вміст казеїну в жіночому грудному молоці – близько 40%. Сенсибілізація до казеїну розвивається в ранньому дитячому віці, коли основу раціону складають молоко та молочні продукти. Алергенні властивості казеїну не втрачаються при кип'ятінні, тому людям з сенсибілізацією до нього необхідно повністю відмовитися від молока, молочних продуктів і страв, приготованих з їх використанням.
Патологічна реакція організму на казеїн може бути як IgG-опосередкованою (зазвичай розвивається після тривалого вживання продуктів з алергеном), так і IgE-опосередкованою або комбінованою. Вироблення специфічних антитіл класу Е до казеїну (алергокомпоненту f78) може супроводжуватися розвитком алергічної реакції негайного типу з появою клінічних симптомів через 15-20 хвилин після вживання молока, молочних продуктів, а також відстроченою, сповільненою реакцією. Найчастіше алергія на казеїн проявляється порушеннями функціонування травної системи з больовим синдромом, розладами дефекації, нудотою, блювотою, інтенсивним зригуванням незабаром після їжі. Шкірні реакції можуть бути негайними (кропив'янка, набряк Квінке) та відстроченими (атопічний дерматит). Досить поширене при алергії на казеїн явище – хейліт, запалення слизової оболонки та шкіри губ з печінням, лущенням, утворенням тріщин. У ранньому віці харчова алергія також може бути причиною стійких попрілостей. Рідше відзначаються порушення дихальної функції (алергічний риніт, бронхіальна астма), випадки системної реакції (анафілаксії) також рідкісні.
Коли та навіщо призначається аналіз на антитіла IgE до казеїну
Аналіз на антитіла до казеїну призначається:
- якщо вживання в їжу молока, молочних продуктів викликає симптоми харчової, шкірної, респіраторної алергії;
- дітям з несприятливим сімейним алергологічним анамнезом;
- при позитивних результатах комплексних пакетних програм, педіатричної або на харчові алергени;
- якщо раніше проводилися шкірні проби та був отриманий хибнопозитивний або хибнонегативний результат;
- під час проведення лікування (дієтотерапії, медикаментозної терапії, алергенспецифічної імунотерапії) та після завершення курсу АСІТ.
Аналіз на антитіла IgE до казеїну проводиться для:
- діагностики IgE-опосередкованої алергії на казеїн;
- диференціальної діагностики алергії на казеїн та інші молочні білки, а також інших захворювань з подібними проявами (наприклад, непереносимості лактози), розробки дієти;
- скринінгу, виявлення сенсибілізації до казеїну та складання прогнозу розвитку алергії у дітей з обтяженою спадковістю;
- моніторингу терапії, оцінки її ефективності, контролю дотримання елімінаційної дієти.
Аналіз може проводитися за призначенням алерголога, педіатра, гастроентеролога, дерматолога.
Як підготуватися до аналізу на антитіла IgE до казеїну
Перед проведенням аналізу крові на антитіла IgE до казеїну не потрібно переривати прийом антигістамінних препаратів. Основні правила підготовки:
- рекомендується витримати 4 години з моменту останнього прийому їжі, для маленьких дітей цей інтервал можна скоротити;
- якщо алерголог призначив глюкокортикоїди для усунення важких проявів алергії, препарат бажано відмінити (за погодженням з лікарем).
Інтерпретація результатів аналізу на антитіла IgE до казеїну
У бланку дослідження вказується концентрація специфічних антитіл в крові в МО/мл і відповідний цьому кількісному показнику клас, від 0 до 6. Рівень IgE до казеїну в межах 0,35 МО/мл (0 клас) – нормальне значення, показник відсутності сенсибілізації до казеїну.
Можливі причини підвищеного рівня:
- сенсибілізація до казеїну, високий ризик розвитку алергії;
- наявність алергії до казеїну.
Рівень антитіл безпосередньо пов'язаний з вираженістю клінічних проявів алергії, залежить від дози алергену, тривалості розвитку захворювання. При проведенні повторних досліджень оцінюється динаміка кількісних показників:
- підвищення концентрації IgE або їх стабільно високий рівень – показник неефективності терапії, недотримання дієти;
- зниження концентрації може бути результатом виключення продуктів з алергеном з раціону, проведення ефективної медикаментозної терапії.
Важливі зауваження
Необхідність виявлення сенсибілізації до казеїну в основному виникає в ранньому віці, тому аналіз крові на антитіла IgE до казеїну є кращим методом діагностики. Від шкірних проб його вигідно відрізняє безпека, відсутність обмежень, пов'язаних з віком (шкірні проби не проводяться до 5 років) і стадією захворювання (можливе проведення в період гострих проявів, при ураженні шкіри, на тлі прийому антигістамінних препаратів).
Переваги здачі аналізу на антитіла IgE до казеїну в лабораторії Ніколаб
У лабораторії Ніколаб аналіз на IgE до казеїну можна здати за конкурентною ціною та в стислі терміни отримати результати. Забір крові з використанням одноразових стерильних систем можливий як в одному з відділень лабораторії, де створені комфортні умови, так і вдома у пацієнта.
- Матеріал для дослідження венозна кров
- Правила підготовки Детальніше тут
- Референтні значення 0 клас: до 0,35; І клас: 0,35 - 0,75; ІІ клас: 0,75 - 3,5; ІІІ клас: 3,5 - 17,5; IV клас: 17,5 – 50,0; V клас: 50,0 - 100,0; VI клас: > 100,0