Пакет аналізів: "Ниркові проби"
Код
Назва
Ціна
Термін
1003
Пакет аналізів: “Ниркові проби”
- креатинін (Creatinine, CRE)
- сечовина (Urea nitrogen, Urea)
- сечова кислота (Uric acid, UA)
- протеїн загальний, загальний білок (Total Protein, TP)
- альбумін (Albumin, ALB)
400 грн.
1 дн.
Рекомендовані аналізи
Українські синоніми: оцінка функції нирок, лабораторне обстеження нирок, біохімічні показники функції нирок
Англійські синоніми: kidneys function
Що потрібно знати про дослідження:
Нирки є життєво важливим органом, ключовим в сечовидільній системі. Саме нирки відфільтровують речовини, які повинні бути виведені з організму (токсичні та чужорідні речовини, а також кінцеві продукти обміну речовин в організмі), які потім потрапляють до сечового міхура через сечовід та виводяться з організму через уретру. Але це не єдина їхня функція. Також саме нирки регулюють водно-сольовий та кислотно-лужний баланс (гомеостатична функція), беруть участь у виробленні низки важливих гормонів, наприклад, саме в нирках виробляється гормон еритропоетин, який стимулює еритропоез – процес вироблення еритроцитів (ендокринна функція), а також регулюють загальний артеріальний тиск.
Для оцінки функції нирок використовується цілий спектр різних інструментальних та лабораторних досліджень, і одне з чільних місць посідає аналіз крові під назвою «ниркові проби», який визначає головні показники роботи нирок.
До аналізу «НИРКОВІ ПРОБИ» в лабораторії Ніколаб входять наступні показники:
- креатинін
- сечовина
- сечова кислота
- загальний білок
- альбумін
І. Креатинін
Це кінцевий продукт неферментативного розпаду креатину та креатинфосфату в м’язах під час їхнього навантаження, завдяки його утворенню вивільняється енергія, що забезпечує м’язи під час їхнього скорочення. Вже за 7 секунд активного фізичного навантаження креатинфосфат розпадається до креатину, а потім – перетворюється на креатинін. До 15% креатиніну секретується нирковими канальцями, але переважна частина – виділяється саме завдяки клубочковій фільтрації. Рівень креатиніну в крові залежить від багатьох чинників – насамперед, ваги та м’язової маси людини, тому в спортсменів він буде вищим, ніж у людей, які не займаються спортом, а також у чоловіків частіше вищий, ніж у жінок та дітей.
Важливість визначення рівня креатиніну в крові важко переоцінити, оскільки він використовується не тільки для загальної оцінки роботи нирок, але і як головний маркер швидкості клубочкової фільтрації. Рівень креатиніну може підвищуватися при хронічних та гострих ниркових хворобах, нирковій недостатності, обструкції сечовивідних шляхів, пієлонефриті, зниженій нирковій перфузій, але разом з тим може свідчити про проблеми, що не пов’язані із нирками. Ушкодження м’язів, променева хвороба, застійна серцева недостатність, шок, зневоднення – все це може також призводити до підвищення рівня креатиніну. А також іноді підвищення рівня цього показника не свідчить про проблеми в організмі, а лише вказує на підвищений вміст м’ясних продуктів в раціоні людини. При цьому зниження рівня креатиніну може бути свідченням гіпергідратації (коли кількість креатиніну «розбавляється» надлишковою кількістю рідини), а також м’язової дистрофії або голодування.
ІІ Сечовина
Це кінцевий продукт метаболізму білків в організмі людини, Завдяки сечовині з організму виводиться надлишок метаболізованого азоту, який знаходиться в крові у вигляді токсичного для людини аміаку. Він потрапляє з кровотоком до печінки, де поєднується з вуглекислим газом та утворює сечовину, яка фільтрується нирковими судинними клубочками та вивільняється разом із сечею з організму. Рівень сечовини може підвищуватися через хронічні та гострі хвороби нирок – ниркову недостатність, пієлонефрит, амілоїдоз нирок, пухлини нирок, гломерулонефрит, а також через гіпертонічну хворобу, діабет та реакцію на лихоманку. При цьому рівень сечовини напряму пов’язаний з кількістю вживаного білка, тому високобілкова дієта може стати причиною підвищення рівня сечовини в крові, а знижений рівень викличе голодування. Також зниження рівня сечовини може бути ознакою хвороб печінки.
ІІІ Сечова кислота
Вона є кінцевим продуктом розпаду пуринових основ. Пуринові основи – це азотисті компоненти амінокислот та нуклеїнових кислот (ДНК та РНК). Невелика кількість пуринів виділяється в постійному процесі регенерації та оновлення клітин організму, однак переважна частина надходить до організму разом із їжею. Насамперед, джерелом пуринових основ постають червоне м’ясо, печінка, бобові, червоне вино та пиво. Разом із кров’ю сечова кислота транспортується до печінки, а від неї – до нирок та кишечника для остаточного виведення з організму. Накопичення сечової кислоти в організмі призводить до утворення специфічного кристалічного осаду (моноурату натрію) в синовіальній рідині суглобів, через який починається запальний процес, що має назву «подагра». Підвищений рівень сечової кислоти може спричинятися нирковою недостатністю, масовою загибеллю клітин (таке відбувається, наприклад, при протипухлинній терапії), а також незбалансованою дієтою з переважанням продуктів, що містять пуринові основи.
ІV. Загальний білок
Це – сума двох білкових фракцій організму – альбуміну та глобулінів. Є головним показником метаболізму білків. Альбумін – насамперед, будівельний матеріал для нових клітин, виробляється печінкою. Глобуліни – загальна назва білків, що виробляються ретикулоендотеліальною системою та утворюють антитіла, формують адекватну імунну відповідь організму, активізують його захисні сили. Білки підтримують кількість крові на достатньому рівні, відповідають за її згортання, кислотно-лужний баланс, транспорт поживних та лікарських речовин до тканин та органів, завдяки достатній кількості білків досягається нормальний рівень мікро та мікроелементів (заліза, цинку, міді та ін.),а також регулюється функція ферментів, гормонів та біологічно активних білкових речовин. Рівень загального білка, що є вищим за референтні значення, може свідчити про дегідратацію, аутоімунні захворювання, парапротеїнемію (онкологічні захворювання, яким властиве швидке продукування патологічних білків), гострі та хронічні інфекційні захворювання тощо. Знижений рівень загального білка може свідчити про голодування, недостатнє всмоктування білків з їжі, хвороби травного тракту, фізичне перевантаження, виснаження, травми, опіки, великі крововтрати, переливання крові та ін.
V. Альбумін
Це основна білкова фракція в крові людини, її частка сягає 60% від загального білку. Саме альбумін є тим білковим резервом, з якого створюються нові клітини. Він синтезується в печінці (вироблення стимулюється тироксином та анаболічними стероїдами) і виконує велику кількість функцій – як вже зазначене утворення нових клітин, так і транспорт водонерозчинних молекул та речовин до тканин і органів, бере участь в метаболізмі кальцію, підтримує кров у руслі, запобігаючи її виходу (це називається «підтримує онкотичний тиск крові»). Підвищення рівня альбуміну в крові може бути викликане зневодненням, опіками, діареєю, а також вживанням анаболічних стероїдів. Зниження кількості альбуміну може свідчити про недоїдання, захворювання ШКТ, при яких недостатньо засвоюється білок з їжі (синдром мальабсорбції), хвороби нирок, печінки, підшлункової залози, також він знижується при травмах, лихоманці, внаслідок новоутворень, але може бути фізіологічним (тобто, виникнути за природніми причинами – наприклад, у новонароджених дітей та вагітних жінок).
НАВІЩО ЗДАВАТИ АНАЛІЗ «НИРКОВІ ПРОБИ»?
- для того, щоб оцінити роботу нирок та інших органів сечовидільної системи;
- для вчасної діагностики хвороб нирок.
КОЛИ ПРИЗНАЧАЮТЬСЯ «НИРКОВІ ПРОБИ»?
- Під час профілактичного огляду;
- В разі виявлення симптомів захворювання нирок або інших органів сечовидільної системи – сечоводу, сечового міхура або уретри.
- При призначенні терапії хвороб нирок та оцінки її ефективності;
- При симптомах дисфункції нирок, після трансплантації нирок, для пацієнтів на гемодіалізі та ін.
- Коли необхідно провести диференціальну діагностику анемії.
ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЗДАЧІ АНАЛІЗУ?
Кров для ниркових проб береться виключно натщесерце. Мінімум за 12 годин до здачі крові заборонено вживати жирну їжу, впродовж 72 годин не можна вживати алкоголь, за 30 хвилин до здачі крові припинити курити. Бажано виключити емоційне та фізичне навантаження безпосередньо перед здачею аналізу.
НЕОБХІДНО ЗНАТИ
На результати аналізу можуть впливати переливання крові, процедура гемодіалізу та ліки. Якщо ви приймаєте ліки і мусите вжити їх перед здачею аналізу, обов’язково повідомте адміністратора лабораторії про це при оформленні замовлення. Результати аналізу потребують розшифровки лікарем, саме він зможе встановити остаточний діагноз, не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням.
- Матеріал для дослідження венозна кров
- Правила підготовки Детальніше тут
- Референтні значення
Вид забору